Czarna rzodkiew (Raphanus dativus Varietas niger)

Czarna rzodkiew (Raphanus dativus Varietas niger)

Ojczyzną czarnej rzodkwi są Egipt i Chiny. O jej uprawie w starożytnym Egipcie świadczą napisy na piramidzie Cheopsa. Jak podaje Herodot, w państwie faraonów żywiono czarną rzodkwią robotników, którzy budowali piramidy już 3000 lat p.n.e.

Ojczyzną czarnej rzodkwi są Egipt i Chiny. O jej uprawie w starożytnym Egipcie świadczą napisy na piramidzie Cheopsa. Jak podaje Herodot, w państwie faraonów żywiono czarną rzodkwią robotników, którzy budowali piramidy już 3000 lat p.n.e.

Rysunek tej rośliny znajduje się na ruinach świątyni w Karnaku. Z Egiptu trafiła do Grecji. W dni świąteczne poświęcone Apollinowi Grecy składali na jego ołtarzu ofiary w postaci wizerunków buraków, marchwi i czarnej rzodkwi. Znamienne jest, że rzodkiew była złota, buraki srebrne, a marchew – cynowa.
Do dziś jest podstawową jarzyną ludności Azji Wschodniej – m.in. w Japonii i w Chinach, gdzie znano ją i ceniono jako pożywienie i lek już w XI w. p.n.e. Do dziś stanowi 1/3 spożywanych tam warzyw.

Właściwości
Lekarze z różnych czasów i narodów (między innymi Teofrast,...

Autor: Beata Kondysar
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.