Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji możesz uzyskać w naszej Polityce prywatnościZamknij
Maj – kwitną kasztanowce. Korony drzew pokrywają się teraz sporymi, cieszących oko gronami białych kwiatów, stanowiących bogatą, naturalną aptekę. Podobnie zresztą jak kora, nasiona, liście i owoce.
Dla Celtów, także Słowian i Germanów, był to krzew święty i magiczny. Nasi przodkowie podobnie ją traktowali i po dziś dzień kłokoczka uważana jest za niezwykły krzew. Korzystali z niej egzorcyści. Wiązano ją u wezgłowia i po bokach kołyski, by chroniła dzieci przed urokami, zatykano ją za obrazami....
Starożytni Majowie wierzyli, że pierwsi ludzie zostali ulepieni przez bogów z ciasta kukurydzianego. Gdy do Nowego Świata przybyli rządni bogactw odkrywcy, Indianie przekonywali ich, że jedynym złotem Ameryki jest ich święte zboże. Najeźdźcy zabrali więc tę cenną zdobycz do Europy i rozpowszechnili ...
Krzewy agrestu bywają nazywane północną winoroślą, a jego owoce winogronami północy. Wyróżniamy około 50 gatunków agrestu, którego owoce mogą przybierać różne barwy – białawą, żółtą, zieloną, czerwoną, aż po prawie czarną. Odznaczają się wielkimi walorami zdrowotnymi i dietetycznymi, dlatego nie pow...
Łacińska nazwa rodzajowa krwiściągu pochodzi od słów „sanguis” – krew i „sorbere” – ściągać, co znalazło dosłowne odzwierciedlenie w polskiej nomenklaturze. Od razu zdradza właściwości lecznicze rośliny. Poza tym zwano go u nas krewnikiem, krwawnikiem, krwieściągiem warzywnym, różyczką Panny Marii, ...
Jak twierdzą naukowcy, bezpiecznie możemy spożywać na surowo kwiaty około 90 gatunków roślin. Dziś proponujemy wam skosztowanie
i wykorzystanie kolejnych – nie tylko do ozdoby, ale dla smaku i zdrowia.
Nazywany niekiedy krwawnicą, rośnie w strefie klimatu umiarkowanego na całej półkuli północnej i południowej. U nas spotyka się go najczęściej na miedzach, suchych łąkach i pastwiskach, gdzie tworzy gęste darnie. Jeszcze do końca września można go zbierać.
Pochodzi z Egiptu i z terenów zachodniej Azji – dzisiejszych Indii i Iranu, gdzie uprawiano go już w czasach biblijnych. Na południe Europy trafił w starożytności, w jej zachodniej
i wschodniej części pojawił się jednak prawdopodobnie dopiero we wczesnym średniowieczu, przy czym ceniono go tu nie ...
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.