Lekarze biją na alarm – tyjemy w zastraszającym tempie! Na świecie jest już ponad 400 mln otyłych ludzi. W parze z tą chorobą postępują kolejne: cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, nowotwory... Stąd potrzeba edukowania społeczeństwa w zakresie zasad prawidłowego żywienia już od najmłodszych lat, a nawet wcześniej. Tak narodził się projekt „Wdrażanie zasad prawidłowego żywienia wśród kobiet w ciąży i matek karmiących i poszerzanie wiedzy o roli aktywności fizycznej dla zachowania zdrowia”.
Jest to część ogólnopolskiego szerzej zakrojonego projektu Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej. Jego realizacją zajmuje się Instytut Żywności i Żywienia we współpracy z Centrum Zdrowia Dziecka, Akademią Wychowania Fizycznego im. Józefa Piłsudskiego w Warszawie oraz Polskim Towarzystwem Dietetyki.
W ramach tego programu do 30 marca 2016 roku 28 000 kobiet w ciąży (niestety tylko pełnoletnich) będzie mogło nieodpłatnie zasięgnąć porady specjalisty i dowiedzieć się, jak się prawidłowo odżywiać i jak ćwiczyć, by zachować zgrabną sylwetkę i zadbać o zdrowie swoje i przyszłego potomka. Jak wiadomo, prowadzenie przez ciężarną zdrowego stylu życia i stosowanie właściwej diety jest bardzo ważne dla niej i dla dziecka.
Instytut Żywności i Żywienia w ramach programu przeszkoli lekarzy, pielęgniarki, położne i innych pracowników służby zdrowia oraz osoby prowadzące prywatną praktykę. Przyszłe mamy będą mogły skorzystać z porady dwukrotnie – najpierw nie później niż w 15. tygodniu ciąży, kiedy to otrzymają zestawy materiałów edukacyjno-promocyjnych, w tym broszury, kalendarze, planery zakupów oraz magnesy; po raz kolejny przed porodem. Jedna porada powinna trwać około 20 minut i obejmować edukację zdrowotną na czas ciąży i karmienia piersią oraz wskazówki, jak postępować, by po rozwiązaniu powrócić do normalnej wagi sprzed ciąży.
Problem nadwagi i otyłości w ciąży był także jednym z głównych tematów poruszonych na IV Zjeździe Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, który odbył się we wrześniu w Zawierciu.
Z badań wynika, że w Polsce 10–27% ciężarnych cierpi na otyłość. Lekarze przestrzegają, że nadmierna masa ciała w ciąży może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji zdrowo-
tnych, zarówno dla dziecka, jak i matki, i nie należy jej lekceważyć. Nie dość, że kobiety otyłe mają mniejsze szanse zajść w ciążę, to ten stan stanowi często poważne zagrożenie dla ich zdrowia, a nawet życia. Otyłość w ciąży przyspiesza rozwój chorób metabolicznych takich jak cukrzyca (20 razy częściej), przewlekłe nadciśnienie, choroby tarczycy, nowotwory endometrium, schorzenia nerek, układu oddechowego, krwionośnego i narządów ruchu. Dziesięciokrotnie wzrasta ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego, zakrzepicy żylnej, kardiomiopatii, chorób wątroby ze stłuszczeniem oraz woreczka żółciowego. Otyłe kobiety rzadko mają skurcze porodowe, co sprawia, że porody wywołuje się przeważnie sztucznie. Trzykrotnie częściej wykonuje się także cięcia cesarskie.
Równie poważne powikłania dotykają dzieci. Zdarza się, że dochodzi do obumierania płodu lub samoistnych poronień. Kontrola rozwoju i czynności serca płodu jest znacznie utrudniona, ponieważ fale ultradźwiękowe nie są w stanie przebić się przez grube warstwy tkanki tłuszczowej. Pond 1/3 dzieci kobiet otyłych rodzi się z wadami wrodzonymi, np. z powodu okołoporodowych uszkodzeń. Większość z nich cierpi na makrosomię, czyli rodzi się z na