Na grzyby

Wokół wartości odżywczych grzybów przez całe lata mnożyły się kontrowersje – jedni odmawiali ich kurkom czy prawdziwkom, podkreślając przy tym ich ciężkostrawność, wręcz szkodliwość – zwłaszcza dla wątroby, inni uważali, że to pełnowartościowy pokarm, którym można zastąpić mięso i radzili jeść je w jak największych ilościach, zwłaszcza że takie smaczne...

dzić, osączyć, ostudzić, przełożyć (rozdzielając również cebulę) do słoików i ostudzić. Przygotować zalewę – ocet wymieszać z wodą, dodać, sól, cukier i przyprawy. Zagotować i gotować 15 min. Gotową zalać grzyby tak, by były całkiem przykryte, przekładając do słoików również przyprawy z niej. Zamknąć słoje, odwrócić nakrętkami w dół, by sprawdzić, czy nie ciekną. Następnie pasteryzować w garnku z niewielką ilością wody ok. 20 min.

POTRAWY

Kremowa zupa grzybowa
1/2 kg grzybów leśnych (np. kurek, podgrzybków, gąsek), 3 łyżeczki śmietankowego twarożku czosnkowego (można też drobniutko posiekać 1/2 ząbka czosnku i wymieszać ze zwykłym serkiem), 2 duże cebule, włoszczyzna (4 marchewki, pietruszka, po kawałku selera i kapusty, por, 2 łyżeczki masła – można bez niego), przyprawy: płaska łyżeczka słodkiej papryki (proszek), 2 łyżeczki suszonego lubczyku, 5–6 ziarenek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku. Garść posiekanej natki pietruszki

Oczyszczone, umyte grzyby ugotować na półtwardo w niewielkiej ilości wody, odcedzić (około 1/2 szklanki odwaru z nich zostawić do dolania do zupy) i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa umyć, marchew i pietruszkę oskrobać i pokroić w plasterki, cebulę oraz pora obrać i posiekać, oskrobany seler pokroić w drobną kostkę, kapustę – w piórka. Zagotować 2 i 1/2 l wody, wrzucić warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, osolić, zmniejszyć ogień, dodać twarożek, wymieszać.Czosnek drobniutko posiekać i dodać wraz z resztą przypraw z wyjątkiem natki, dorzucić grzyby, dodać odwar z nich i masło (opcjonalnie), wymieszać i gotować na małym ogniu bez przykrycia około 35 min. Przykryć i podgrzewać jeszcze 5 min.

Podawać z osobno ugotowanym makaronem lub ryżem czy kaszą. Na talerzach posypać każdą porcję natką pietruszki.

Kotleciki z kaszy i grzybów
2 szklanki ugotowanego do miękkości pęczaku, 2 jajka, cebula, 15 sporych leśnych, świeżych lub mrożonych grzybów (mogą być też suszone, tylko najpierw trzeba je namoczyć na noc), sól, pieprz do smaku

Grzyby ugotować, drobno posiekać, cebulę posiekać, wymieszać z grzybami. Można lekko podprażyć na patelni, ale teflonowej – bez dodatku tłuszczu, inaczej danie przestanie być dietetyczne. Ewentualnie dno posmarować olejem, ale w bardzo małej ilości. Wystudzone grzyby wymieszać z kaszą, posolić, popieprzyć (można też dodać trochę posiekanego czosnku, płaską łyżeczkę kminku lub tymianku – warto tu poeksperymentować z przyprawami) i zemleć. Uformować niewielkie kotleciki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30–35 min.

Grzyby z kaszą w sosie pomidorowym
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1/2 cukinii, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 10 świeżych lub mrożonych leśnych grzybów (suszone trzeba namoczyć na kilka godzin), łyżeczka oliwy, 2 łyżki kukurydzy konserwowanej, sól, pieprz do smaku, łyżka ziół prowansalskich

Grzyby ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, osączyć, pokroić w paseczki, odstawić. Umytą, nieobraną cukinię pokroić w kostkę, osolić, oprószyć pieprzem, wrzucić na patelnię wysmarowaną bardzo cienką warstwą oliwy, zrumienić, mieszając. Dodać niewielką ilość wody, dorzucić grzyby, drobniutko posiekany czosnek, zioła prowansalskie i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Gdy woda odparuje, dodać koncentrat pomidorowy, kukurydzę i kaszę, podgrzewać jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, ewentualnie podlać jeszcze odrobiną wody (ponieważ tłuszczu prawie t

Autor: Aurelia Wrońska
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.