Aronia czarnoowocowa

Aronia czarnoowocowa

Ten krzew przywędrował z Ameryki Północnej do Europy niedawno, bo dopiero w XIX wieku, ale jego niewielkie, szaro-fioletowe, drobne owoce w kształcie jabłek od kilkudziesięciu lat robią furorę także i u nas jako źródło witamin i składnik smacznych przetworów.

Ten krzew przywędrował z Ameryki Północnej do Europy niedawno, bo dopiero w XIX wieku, ale jego niewielkie, szaro-fioletowe, drobne owoce w kształcie jabłek od kilkudziesięciu lat robią furorę także i u nas jako źródło witamin i składnik smacznych przetworów.


Mają o wiele więcej zalet, niżby się wydawało – jako pierwsi odkryli je Indianie. Mówili o aronii, że daje siłę niedźwiedzia i długość życia sekwoi. Wierzyli, że jej owoce mają magiczną moc – robili z nich korale, które chronić miały przed złymi duchami. Pili sok z aronii wymieszany z naparami ziołowymi przed wprawieniem się w stan medytacji prowadzącej do kontaktu z bóstwami. Wojownicy nacierali się nim przed walką dla dodania sobie odwagi i siły. Podawano go młodym żonom i kobietom w ciąży, gdyż przynosić miał moc tworzenia nowego życia, a starcom – by prostował im kości, rozjaśni...

Autor: Beata Kondysar
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.