Jedz zdrowo - bezglutenowo - Kuchnia pięciu przemian

Na przełomie lata i jesieni przychodzi tzw. późne lato – okres pełen łagodnego ciepła i słodyczy, czyli 18 dni oddanych pod władanie Ziemi, z którą koreluje smak słodki. O tej porze roku najbardziej smakuje kasza jaglana ze śliwkami oraz wszystkie słodkie owoce i warzywa: gruszki, śliwki, winogrona, marchewki, ziemniaki, dynie, kukurydza.

Na przełomie lata i jesieni przychodzi tzw. późne lato – okres pełen łagodnego ciepła i słodyczy, czyli 18 dni oddanych pod władanie Ziemi, z którą koreluje smak słodki. O tej porze roku najbardziej smakuje kasza jaglana ze śliwkami oraz wszystkie słodkie owoce i warzywa: gruszki, śliwki, winogrona, marchewki, ziemniaki, dynie, kukurydza.

Jestem gorącą zwolenniczką jedzenia potraw przygotowanych na bazie gotowanej kaszy jaglanej, bo to jedyna zasadowa i bezglutenowa kasza i w tradycyjnej medycynie chińskiej jest stosowana do leczenia przeziębień i nowotworów. Desery – kremy, leguminy z kaszy jaglanej z owocami są po prostu pyszne i można je jeść bez żadnych ograniczeń. A kiedy przychodzi jesień, coraz więcej czasu spędzamy w kuchni i rozgrze- wamy się długo gotowanymi potrawami, do których nie dodajemy jednak dużej ilości silnie rozgrzewających przypraw, na przykład główki czosnku na czło...

Autor: Anna Czelej
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.