Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji możesz uzyskać w naszej Polityce prywatnościZamknij
W starożytności uważano, że czarnuszka „potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci”. Do dziś mówi się o niej „złoto faraonów”. Jest powszechnie używaną przyprawą w kuchni indyjskiej. Współczesne badania potwierdziły jej właściwości lecznicze, m.in. antybiotyczne, antywirusowe, antygrzybiczne i antybak...
Należą do rodziny astrowatych i są od wieków uprawiane jako rośliny lecznicze i ozdobne. Rosną też w stanie dzikim. W Europie zwłaszcza odmiana złocień maruna cieszy się zasłużoną sławą ziela skutecznego na bóle głowy i obniżającego gorączkę. Te właściwości zostały potwierdzone również przez najnows...
W poprzednim numerze opublikowaliśmy list o właściwościach czystka. Poniżej zamieszczamy fragment zapowiadanej książki o tym cennym „ziółku” pt. „Czystek. Zdrowie i piękno dzięki jednej roślinie”, wydanej przez wydawnictwo VITAL m.in. pod naszym patronatem.
W listopadzie byłam w sanatorium w Nałęczowie. Moja sąsiadka z pokoju miała kilka waszych numerów. Bardzo mnie zainteresowały i sama kupiłam ostatnie tegoroczne wydanie. Nie miałam pojęcia, że takie popularne warzywa jak chrzan czy cebula mają aż takie właściwości zdrowotne i profilaktyczne....
Jest dwupienną byliną o długiej, wijącej się, kanciastej łodydze, zaopatrzonej w haczykowate włoski. Ma dość duże, dłoniaste, z wierzchu szorstkie liście.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.