
O tym, co mogą dać nam zioła, chwasty, kwiaty czy szklanka kefiru, oraz o tym, jak zadbać o florę bakteryjną z JADWIGĄ KEMPISTY, lekarzem medycyny, pediatrą, autorką książek „Leczenie żywieniem” rozmawia Jolanta Podsiadła.
afia do naszego organizmu. Natomiast bakterie podane w kapsułkach muszą znaleźć pożywkę w organizmie. Jeśli jest on wyniszczony chorobą, nie zawsze znajdują to, czego potrzebują i nie do końca spełniają rolę, jaką im przypisujemy. Dlatego nauczmy nasze dzieci, aby zamiast jakiegoś płynu energetyzującego, wypijały szklankę dobrego kefiru. Kefir, który proponuję jako napój energetyczny, od lat piją na przykład sportowcy. A kwas mlekowy z kefiru oczyszcza organizm, na przykład poraża układ nerwowy robaków w przewodzie pokarmowym. Piszę o tym wszystkim w książce – wydanej własnym sumptem – pt. „Leczenie żywieniem”, której uaktualniona edycja właśnie się ukazała (zainteresowanych odsyłam na moją stronę internetową).
Wyniki badań pokazują, że 6-tygodniowa kuracja sokiem pokrzywy obniża poziom cholesterolu (z wartości powyżej 400 do poniżej 120), wycofują się owrzodzenia żylakowate podudzi, przewlekłe stany zapalne zatok, choroby związane z miażdżycą czy alergie u dzieci.
Dziękuję za rozmowę.
Jolanta Podsiadła